perjantai 25. tammikuuta 2013

Maalämpöpumppu vai ilma-vesilämpöpumppu?


Maalämpöpumppu on jo jonkin aikaa ollut lämpöpumppujen ”ykkönen”. Maalämpöpumppua on kehuttu muun muassa sen toimintavarmuudesta ja lämmöntuotannon tehokkuudesta. Haittapuolena on kuitenkin maalämpöpumpun keruuputkiston asennuksesta koituvat haitat, asennuksen lupamenettelyt ja hankintakustannus.

Maalämpöpumpun haastajaksi on noussut ilma-vesilämpöpumppu. Ulkoilman lämpöenergialla lämminvesivaraajaa lämmittävä ilma-vesilämpöpumppu on maalämpöpumppua edullisempi ratkaisu. Lisäksi ilma-vesilämpöpumppu on helpompi asentaa kohteeseen eikä lupamenettelyitä tarvita. Markkinoilla on tarjolla nykyaikaisia ilma-vesilämpöpumppuja, jotka pärjäävät maalämpöpumpulle niin toimintavarmuudessa kuin tehokkuudessa.

Ilma-vesilämpöpumpun kehityksen on huomannut myös asiantuntijayritys Motiva, joka selvityksessään kertoo ilma-vesilämpöpumppujen olevan ”lähes maalämpöpumpun veroisia vaihtoehtoja Suomessa.” Motivan selvitys on toteutettu osana sähkölämmityksen tehostamiseen tähtäävää Elvari-ohjelmaa. Selvityksessä tutkittiin maalämpöpumppu- ja ilma-vesilämpöpumpputekniikan vaikutuksia sähkönkulutukseen.

www.lamponen.fi